Pasztet z suszonymi podgrzybkami
Składniki
wołowina ok 1 kg łopatka wieprzowa ok 1 kg pierś z kurczaka 1 szt karczek ok 1 kg słoninka 30-40 dkg sól,pieprz wątróbka drobiowa 60-70 dkg 2 cebule marchew 2 szt,seler,pietruszka suszone podgrzybki 60 g liście laurowe 10 jajPrzygotowanie
Mięso pokroić,posolić i ugotować z warzywami do miękkości ok 2 godzin.Ja wrzucam wszystko do garnka ciśnieniowego i gotuję ok 25 min.Na patelni podsmażyć wątróbkę i cebulę.Grzyby namoczyć na noc,następnie obgotować kilka minut.Po przestudzeniu zmielić 3 razy mięso,warzywa i wątróbkę dolewając wywar z ugotowanych mięs.Podzielić na 2 części...
Do jednej masy zmielić garść grzybów,dodać 5 jaj i miksować kilka minut do uzyskania jednolitej masy.Doprawić solą i pieprzem.Pozostałe podgrzybki pokroić,wrzucić do mięsa i wymieszać.Przełożyć do foremek aluminiowych i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180) i piec 90 minut.
Podawać na zimno.
SMACZNEGO!