1 kg mięsa z kurczaka (najlepiej udka - w ich przypadku najłatwiej jest oddzielić mięso od kości)
opcjonalnie 1/2 kg wątróbki drobiowej
2 l wody
włoszczyzna: 2 średnie marchewki, pietruszka (korzeń i kilka gałązek naci), 1/2 selera, por, cebula
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
bułka (najlepiej czerstwa)
3/4 szklanki mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Domowy pasztet drobiowy - krok po kroku:
Przygotowujemy rosół zgodnie z naszym przepisem: Jak zrobić rosół? Przepis na tradycyjny rosół dla początkujących i zaawansowanych, pomniejszony o pewną ilość składników, tak jak wskazujemy powyżej.
Najlepiej, jeśli rosół wraz z warzywami i mięsem pozostawimy na kilka godzin, aby mięso było bardziej soczyste. Jeśli jednak nie mamy tyle czasu, wyciągamy elementy z bulionu do przestygnięcia.
Bułkę rozrywamy na kawałki i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy ją do nasiąknięcia przez 10 minut.
Oddzielamy mięso ze skórą od kości i chrząstek.
Uzyskane fragmenty wraz z warzywami i odciśniętą bułką dwukrotnie mielimy.
Do powstałej masy dodajemy surowe jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz jeśli potrzeba. Całość mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
Aby masa pasztetowa była bardziej wilgotna, możemy dodać nieco bulionu.
Blaszkę lub brytfannę smarujemy tłuszczem, a do środka przekładamy nasze mięso.
Pasztet drobiowy pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po tym czasie wyciągamy nasz wypiek z piekarnika. Możemy go serwować, gdy będzie już całkowicie przestudzony.