• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

PASZTET ŻYCIEM

Na tym blogu będą ukazane różne rodzaje, potrawy i przekąski z użyciem pasztetu :)

Strony

  • Strona główna
  • pasztett
  • Księga gości

Kategorie postów

  • drób (1)
  • podgrzybki (1)

Pasztet drobiowy

                                                                               Znalezione obrazy dla zapytania pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy - składniki:

1 kg mięsa z kurczaka (najlepiej udka - w ich przypadku najłatwiej jest oddzielić mięso od kości) opcjonalnie 1/2 kg wątróbki drobiowej 2 l wody włoszczyzna: 2 średnie marchewki, pietruszka (korzeń i kilka gałązek naci), 1/2 selera, por, cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego bułka (najlepiej czerstwa) 3/4 szklanki mleka 3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz

Domowy pasztet drobiowy - krok po kroku:

Przygotowujemy rosół zgodnie z naszym przepisem: Jak zrobić rosół? Przepis na tradycyjny rosół dla początkujących i zaawansowanych, pomniejszony o pewną ilość składników, tak jak wskazujemy powyżej. Najlepiej, jeśli rosół wraz z warzywami i mięsem pozostawimy na kilka godzin, aby mięso było bardziej soczyste. Jeśli jednak nie mamy tyle czasu, wyciągamy elementy z bulionu do przestygnięcia. Bułkę rozrywamy na kawałki i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy ją do nasiąknięcia przez 10 minut. Oddzielamy mięso ze skórą od kości i chrząstek. Uzyskane fragmenty wraz z warzywami i odciśniętą bułką dwukrotnie mielimy. Do powstałej masy dodajemy surowe jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz jeśli potrzeba. Całość mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Aby masa pasztetowa była bardziej wilgotna, możemy dodać nieco bulionu. Blaszkę lub brytfannę smarujemy tłuszczem, a do środka przekładamy nasze mięso. Pasztet drobiowy pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyciągamy nasz wypiek z piekarnika. Możemy go serwować, gdy będzie już całkowicie przestudzony.
28 maja 2019   Dodaj komentarz
drób  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Zuza585 | Blogi